Vad är Friends?

Friends är en organisation som jobbar aktivt mot mobbning, främst bland barn och ungdomar. Det går att kontakta Friends om man behöver någon att prata med, har frågor eller om man behöver rådgivning som förälder när ett barn blir utsatt för mobbning. Friends har som huvuduppgift att hjälpa skolor att bekämpa mobbning genom att åka runt och föreläsa och berätta om olika sorters mobbning samt vad man kan göra för att hjälpa utsatta barn. Friends hjälper också till genom att anordna event där barn och ungdomar tillsammans gör roliga saker samtidigt som de lär sig vikten av att vara snäll och inte döma andra. Friends är en icke-vinstdrivande organisation, vilket innebär att de inte jobbar för att tjäna pengar utan för att de vill hjälpa landets barn och ungdomar. Friends möter och utbildar cirka 46 000 lärare, föräldrar och barn på ett år. De pratar om vad man ska göra om det förekommer mobbning men även hur man kan förebygga att det händer. Friends filosofi är att alla kan göra skillnad och det är tillsammans som man stoppar mobbning.

 

Vart kan man hitta Friends?

Friends har inte så många landbaserade anläggningar, så är man intresserad av att boka dem till en föreläsning eller liknande är det lättast att gå in på deras hemsida och höra av sig där. Deras huvudkontor ligger i Solna, nära AIK:s hemmaarena, Friends Arena. Organisationen har också regionkontor i Umeå, Göteborg och Malmö.

 

Friends-grupper i grundskolan

Många som idag går i grundskolan har säkert hört talas om en grupp vid namn Friendsgruppen. Det är vanligtvis så att två personer från varje klass blir utvalda att vara med i skolans Friendsgrupp. De som blir valda att delta i denna grupp är ofta två personer som vågar stå upp för mobbning, agera när något händer och är allmänt snälla mot klasskamrater. Det är också viktigt att dessa två personer vågar uttrycka sina åsikter och säga till om det är något de inte håller med om. Deras uppgift är att tillsammans med de andra i gruppen göra skolan till en säker plats fri från mobbning och en plats där alla ska känna sig välkomna. De utvalda i Friendsgruppen kan även ha som uppgift att hålla ett extra öga på vad som händer runt om i klassen och på skolan, och se till att ingen blir utsatt för mobbning. Det kan nämligen vara svårt för lärare att upptäcka mobbning då det ofta sker i tystnad och via utfrysning.

Friends arbetssätt

Friends menar att det är viktigt för vuxna att vara delaktiga och pålästa om mobbning och näthat, då man inte kan lägga allt ansvar på barnens axlar. Det är viktigt att alla pratar med sina barn och informerar hur otroligt farligt det faktiskt är med mobbning, för att tillsammans hjälpas åt att motverka det. Det kan vara svårt som vuxen att lägga märke till mobbning då mobbarna ofta är taskiga på nätet där vuxna inte ser. Därför är det viktigt som förälder att vara en trygghet för sina barn, så att de vågar prata om mobbning och liknande.