Vad är Friends?

Friends är en organisation som jobbar aktivt mot mobbning som först och främst sker bland barn och ungdomar. De finns att ringa in på jour om det skulle förekomma mobbning med mestadels av deras jobb är att åka runt och besöka skolor för att ge föreläsningar samt hjälpa skolor att arbeta aktivt mot mobbning och få bort den mobbningen som redan finns. Helt enkelt så utbildar de skolor, stödjer skolor men även idrottsföreningar. Det vill säga allt som har med barn och ungdomars liv att göra, skolan och fritiden. De ger även annat stöd till andra grupper och anordnar event för barn där de gör olika saker tillsammans och allt går ut på att inte döma någon, vara snäll och schysst mot andra, ha förståelse och sist men inte minst, inte mobba. Friends är en icke vinstdrivande organisation, det innebär att de jobbar inte för att tjäna pengar utan de jobbar för att de vill hjälpa till landets barn och ungdomar. Friends möter och utbildar ungefär 46 000 lärare, föräldrar och barn på ett år. De pratar om vad man ska göra om det förekommer mobbning men även hur man kan förebygga det. Friends filosofi är att alla kan göra skillnad och det är tillsammans som man stoppar mobbning.

 

Vart kan man hitta Friends?

Friends har inte så många landbaserade anläggningar, så om du är intresserad av att boka Friends till en föreläsning eller liknande är det lättast att gå in på deras hemsida och höra av sig där. Deras huvudkontor ligger i Solna, en förort till Stockholm. Det är även där som AIK:s hemmaarena ligger, som heter Friends Arena. Organisationen har även regionkontor i Umeå, Göteborg och Malmö.

 

Friends-grupper i grundskolan

Går du själv i grundskolan eller har gjort det under något av de senaste åren så har de flesta skolor en så kallad Friends-grupp. Det är oftast två personer från varje klass som blir utvalda av klassen, framröstade, att vara med i skolans Friends-grupp. De elever som blir framröstade brukar oftast vara de som är snälla mot alla, ställer upp, vågar stå upp för din åsikt och vågar säga ifrån. Deras uppgift är att tillsammans med de andra Friends-eleverna göra skolan till en skola där det inte sker någon mobbning och alla är snälla mot alla. Ett uppdrag som många Friends-elever också har är att ha ett litet extra öga på folk som kanske inte mår så bra och bryta in om den ser ett bråk eller att någon blir mobbad.

 

Friends arbetssätt

Det arbetssättet som Friends utgår ifrån och även lär ut är att det är de vuxnas ansvar att stoppa mobbning. Det går inte att lägga ansvaret på ett barns axlar som redan har det tillräckligt jobbigt och kanske i värsta fall redan är utsatta av mobbning. Vuxna ska framstå som barnens förebilder och det ska vara levande bevis på hur man är en bra person och en bra kompis. Friends arbete utgår även ifrån skolans unika situation.