Vad är nätmobbning?

Mobbning vet du säkert vad det är. Dock är vanlig mobbning inte lika vanligt längre i dagens samhälle, det vill säga fysisk mobbning. Nu är det mer vanligt att barn och unga mobbar varandra via nätet. Det innebär i många fall att man kan vara anonym vilket skapar en enorm oro hos den som blir utsatt. Numera har nästan varenda barn över 6 år en egen telefon, i de flesta fall en smartphone. Det innebär att det finns tillgång till otroligt många appar, framför allt sociala nätverks-appar. Det innebär att barnen kan kommunicera med varandra via nätet. Dock är det ofta det uppkommer missförstånd och oklarheter på nätet, samt att det går att vara anonym. Det är nog det alla största problemet när det kommer till nätmobbning, att man kan vara anonym. Många som mobbar är för fega för att göra det i verkligheten så de istället gömmer sig bakom skärmen och mobbar ett barn via nätet.

 

Nätmobbning är den värsta mobbningen

Trots att nätmobbning inte ger någon fysisk smärta så ger den en ännu värre psykiskt smärta. Enligt statistik visar det sig att nätmobbning är mycket värre än vanlig fysisk mobbning, då många barn tappar självförtroendet helt och tappar självkänslan. Många barn börjar må psykiskt dåligt över det och har ofta svårt att prata med en vuxen då många kanske skäms över det. För vissa utsatta barn leder de till att de börjar skära sig, begå självmord eller testar andra dåliga saker som alkohol och droger.

 

Kan inte sluta

Många som utsätts för nätmobbning har svårt att hitta styrkan att lägga ner alla sociala medier och ta bort sina konton. Många fortsätter låta sig själva ta skit av andra som är fega och inte vågar visa sig. De är oftast det, de som mobbar vill, att de ska fortsätta att vara tvugna att ta all skit.

 

Indirekt nätmobbning

Det finns även något som kallas för indirekt mobbning. Det är när det inte sker mobbning skickat direkt till en person som till exempel på en chatt, utan det är när ett par vänner exempelvis lägger upp en bild på instagram när det hänger. Är det så att det är en person i kompisgänget som inte blivit bjuden ser den personen givetvis inlägget och det kan vara otroligt jobbigt. Något som oftast är ännu värre är när man inte får följa en person som har ett privat konto, fast ens andra kompisar får följa personen trots att de är lika bra vänner. Detta kan ta hårt på många barn, och många hämnas även via sociala medier. Men framför allt sker det otroligt mycket utfrysningar på nätet som inte är lika vanligt i verkligheten då de allra flesta är fegare i verkligheten och så kallat ”face to face”.

 

Mobbarna är osäkra själv

De personerna som mobbar är oftast de som själv är väldigt osäkra och vill inte visa sig svaga utan väljer istället att trycka ner andra. De har oftast inte mod till att konfrontera personen och säga vad de tycker.