Vad är nätmobbning?

Mobbning vet du säkert vad det är. Dock är fysisk mobbning inte lika vanligt idag som det var förr i tiden. Nu är det vanligt att barn och unga mobbar varandra via nätet. Det innebär i många fall att man kan vara anonym vilket skapar en enorm oro hos den som blir utsatt. Numera har nästan alla barn över 6 år en egen telefon, i de flesta fall en smartphone. Det innebär att det finns tillgång till otroligt många appar, framför allt sociala nätverks-appar. Det innebär att barnen kan kommunicera med varandra via nätet. Dock är det ofta det uppkommer missförstånd och oklarheter på nätet, på grund av att det går att vara anonym. Det är nog det alla största problemet när det kommer till nätmobbning, att man kan vara anonym. Många som mobbar är för fega för att göra det i verkligheten så de gömmer sig istället bakom skärmen och mobbar andra via nätet anonymt.

Nätmobbning är den värsta mobbningen

Trots att nätmobbning inte ger någon fysisk smärta så ger den en ännu värre psykiskt smärta. Statistik visar att nätmobbning är mycket värre än vanlig fysisk mobbning då många tappar självförtroendet och självkänslan helt. Många börjar må psykiskt dåligt över det och har ofta svårt att prata med en vuxen eller kompis då många skäms. För vissa leder det till att de börjar skära sig eller testar andra dåliga saker som alkohol och droger. Nätmobbning leder i allra värsta fall till självmord.

Kan inte sluta

Många som utsätts för nätmobbning har svårt att hitta styrkan att lägga ner alla sociala medier och ta bort sina konton. Många fortsätter låta sig själva ta skit av andra som är fega och inte vågar visa sig. Därför kan det vara viktigt att ha någon vuxen att prata med om detta, till exempel en lärare eller kurator som kan hjälpa till att inse att man inte förtjänar det som skrivs.

Indirekt nätmobbning

Det finns något som kallas för indirekt nätmobbning. Det är när en person inte får ta emot mobbning via en chatt eller liknande, utan det sker på andra sätt. Det kan till exempel vara så att mobbarna skriver taskiga saker öppet eller lägger upp bilder på alla sina kompisar där en är exkluderad. Det kan också vara så att man fryser ut en person genom att inte acceptera vänförfrågningar på sociala medier eller följa varandra. Mobbare är i de allra flesta fallen för fega för att säga taskiga saker till andra i verkligheten, och väljer därför att göra et via sociala medier. Det är otroligt enkelt att göra en profil på nätet och skriva taskiga saker anonymt till folk. Många vuxna har inte så bra koll på vad som sker bland unga på sociala medier, vilket gör att många går igenom nätmobbning helt ensamma.

Mobbarna är osäkra själv

De som mobbar är ofta de som själva är osäkra och inte vill visa sig svaga utan väljer istället att trycka ner andra för att känna sig bättre. De har oftast inte mod till att konfrontera personen och säga vad de tycker i verkligheten, utan tar den lätta vägen; nätet.